• Het begrotingstekort van Nederland valt dit jaar en in 2026 hoger uit, zo verwacht het Centraal Planbureau (CPB).
  • Dit is voor ruim de helft het gevolg van nieuwe cijfers over de overheidsfinanciën en heeft voor het overige te maken met nieuwe plannen uit de voorjaarsnota.
  • In 2025 komt het begrotingstekort naar verwachting uit op 2,3 procent en dat loopt op naar 2,8 procent van het nationaal inkomen in 2026.
  • Lees ook: Dit is het zuur van de voorjaarsnota: verhoging belasting levert €1,3 miljard op

Het Centraal Planbureau (CPB) schat de begrotingstekorten de komende jaren hoger in dan eerder. Dat staat in een dinsdag gepubliceerde raming na de voorjaarsnota.

In februari verwachtte het CPB nog dat het tekort dit jaar 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zou worden, inmiddels is dat bijgesteld naar 2,3 procent. Voor 2026 rekent het CPB op een begrotingstekort van 2,8 procent, tegen een eerdere raming van 2,4 procent.

Het ministerie van Financiën schatte in de voorjaarsnota juist in dat het begrotingstekort minder oploopt dan met Prinsjesdag werd gedacht. Een deel van de nieuwe uitgaven in de voorjaarsnota is gedekt met geld dat op de plank blijft liggen.

De coalitie heeft in de voorjaarsnota een reeks nieuwe uitgaven gepland voor de komende jaren. Honderden miljoenen euro’s gaan bijvoorbeeld naar het aanpakken van het stikstofprobleem en een tijdelijke verhoging van de huurtoeslag.

Tegelijkertijd worden miljarden aan "aanvullende onderuitputting" ingeboekt, oftewel een hoger bedrag dat de overheid niet uitgegeven krijgt. Het CPB verwachtte al dat dit geld zou blijven liggen en rekent het daarom niet mee als nieuwe meevaller.

CPB maakt soms andere inschatting over haalbaarheid plannen kabinet-Schoof

De verslechtering van het begrotingssaldo die het CPB opmerkt, komt "voor ruim de helft" door nieuwe cijfers over de economie. "De rest komt door het beleid in de voorjaarsnota", aldus het Planburau.

Het CPB maakt op een aantal punten andere inschattingen over de haalbaarheid van maatregelen voor de komende jaren, vergeleken met wat het kabinet-Schoof verwacht. Zo noemt het CPB de beoogde bezuinigingen op kerndepartementen bij de overheid "niet plausibel, zolang niet
nader is ingevuld welke overheidstaken komen te vervallen".

Wat de woningbouw betreft geeft het CPB aan enige vertraging te verwachting bij de uitgaven aan woningbouw in 2026 en 2027 door de recente stikstofuitspraken. "Er wordt verwacht dat deze uitspraken leiden tot een vertraging in de oplevering van nieuwbouwwoningen. Dit wordt in latere jaren ingehaald."